Het orgel

Het orgel

 

Het orgel is gebouwd in 1990 door de firma G. Verschueren uit Tongeren (België). Het orgel is geheel mechanisch en heeft een hoofdwerk, een onderpositief en pedaal. Tijdens de bouw van het orgel was de heer H. Kriek de adviseur. De klankgeving was in handen van Karl Glockner. Hij was de intonateur van de firma G. Verscheuren. Het uitgangspunt bij het intoneren was dat het orgel geschikt moet zijn voor de krachtige gemeentezang. Tijdens de ingebruikname heeft W.H. Zwart het orgel bespeeld. Hij speelde eigen werken en een werk van J.S. Bach. De meditatie werd verzorgd door ds. J. Mol.

Na de uitbreiding van het kerkgebouw in 2003 heeft orgelbouwer I. Boogaard de dispositie van het orgel aangepast. Op het Hoofdwerk is de Scherp III vervangen door de Cornet V. Ook is er een tremulant op het hoofdwerk geplaatst. Op het Positief is de Flageolet 1 vervangen door de Celeste 8. Omdat het orgel niet draagkrachtig genoeg is voor de ruimte wordt het geluid versterkt door een elektronisch akoestisch systeem. De nagalm daarvan is afgesteld op 3 seconden.

Jaarlijks wordt er door de organisten een zangavond georganiseerd, waarbij gezongen wordt uit verschillende psalmberijmingen. Ambtsdragers uit de gemeente geven dan een korte uitleg over de te zingen psalmen. De opbrengst van de zangavond komt ten goede aan het onderhoud van het orgel.

 

Dispositie van het orgel
 

Hoofdwerk                      

Quintadeen 16                
Prestant 8                       
Roerfluit 8                      
Octaaf 4                          
Baarpijp 4                       
Quint 3                           
Octaaf 2                          
Mixtuur IV
Cornet V
Trompet 8
Tremulant 

Positief

Holpijp 8
Gamba 8
Celeste 8
Prestant 4
Fluit 4
Nasard 3
Gemshoorn 2
Terts 1 3/5
Dulciaan 8
Tremulant

Pedaal

Subbas 16
Gedekt 8
Octaaf 4
Bazuin 16 

Koppels

Hw-Pos
Ped-Hw
Ped-Pos

 

 

 

 

  

 

 

Agenda deze week